Taşıt Kredisi ile Aldığınız Araç Pert Olursa Ne Olur?
  • YARIM ALTIN
    10.221,00
    % 1,28
  • AMERIKAN DOLARI
    34,5467
    % 0,18
  • € EURO
    36,0147
    % -0,62
  • £ POUND
    43,3470
    % -0,52
  • ¥ YUAN
    4,7691
    % 0,06
  • РУБ RUBLE
    0,3312
    % -2,73
  • BITCOIN/TL
    3405996,577
    % -0,60
  • BIST 100
    9.549,89
    % 1,94

Taşıt Kredisi ile Aldığınız Araç Pert Olursa Ne Olur?

Taşıt Kredisi ile Aldığınız Araç Pert Olursa Ne Olur?

Taşıt kredisi ile alınan aracın kaza yapması ve pert olması durumunda öncelikle araç servise çekilir. Bu aşamada kullanıcıya düşen görev sigorta şirketine beş gün içerisinde bildirim yapmak ve eksper talep etmektir Sigorta şirketi hasarı tespit etmek amacıyla eksper gönderir ve değerlendirme sürecinde kasko poliçesi, trafik kazası raporu, pert olan aracın fotoğrafları ve sürücünün alkol durumu gibi unsurlara dikkat edilir.

Konuyla ilgili sigorta şirketi tarafından gönderilen eksper söz konusu araç için rapor düzenler. Aracın perte çıkmış sayılabilmesi için %70 oranında hasar almış olması gerekir. Bu oranda hasar alan bir araç için pert raporu düzenlenmesinin sebebi aracın parça ve onarım masraflarının sigorta rayiç değerinin üstünde olmasıdır. Bu durumda iki taraf arasında anlaşma sağlanır.

Sigorta poliçesinin belirlenmiş olan kasko bedelini aşmamak kaydıyla aracın hasar gördüğü tarihteki piyasa değeri üzerinden ödeme yapılır. Sigorta eksperi servisteki araç için rapor düzenler. Genel olarak en az %70 oranında hasarlı aracın parça ve onarım masrafları ile kaza tarihindeki sigorta rayiç değerini aşacağından pert raporu düzenlenerek sigorta şirketine bildirilir.

Taşıt Kredisi ile Aldığınız Araç Pert Olursa Ne Olur?
Taşıt Kredisi ile Aldığınız Araç Pert Olursa Ne Olur?

Pert Araç Sigortası İçin Ödenecek Tutar Nasıl hesaplanıyor?

Aracın perte çıkması, ağır hasar almış ve kullanılamaz haldeki araçlar için kullanılan tabirdir. Kaskosu olan araç sahipleri araçlarının pert olması durumunda sigorta şirketlerinden bir bedel talep edebiliyor. Bu bedel aracın hasarının gerçekleştiği zamanki piyasa bedeli üzerinden hesaplanıyor.

100 bin TL’ye alınan araç, perte çıktığı zaman ödeme 100 bin TL üzerinden değil o anki piyasa değeri üzerinden hesaplanıyor. Bunun yanı sıra aracın üretildiği yıl, geçmiş dönemde değişen parçalar ve hasarın büyüklüğü, aracın hasar anındaki kilometresi, aracın markası ve modeli ile aracın trafiğe çıkış tarihi de etkendir.

Tabi sigorta şirketinden bu zararı talep edebilmek için öncelikle kaza anında haklı olan taraf %100 siz olmalısınız. Hatalı olduğunuz koşullarda sigorta şirketinden değer kaybı talebinde bulunma hakkınız bulunmamakta ve kaza üzerinden 2 yıl dolmadan başvuruda bulunmanız gerekmekte. 2 yıl dolduktan sonra yapılan başvurular zaman aşımına uğradığı gerekçesi ile talep hakkınızı elinizden alır.

Pert Aracın Hasar Tespiti Nasıl Yapılır?

Pert hasar kayıtlı araçlar, sıfır km araçlar ve muadillerine göre ciddi bir fiyat avantajı sağlar. Bu sebeple ikinci el araç almak isteyenlerin ilgisini çekmektedir. İkinci el ve pert araçlarla ilgili yasal olarak şuan net bir mevzuat bulunmamaktadır. Ağır kusurlu araçlar oto sanayilerinde orijinal parçaları ile tamir edilerek hasarlı olarak tekrar satılabilmektedir. Bu nedenle hangi aracın pert kayıtlı olup olmadığı muallak hale gelmektedir. Yine de ikinci el araç alırken kaza yazıp boşluk bırakıp araç plakasını yazıp 5664’e sms atarak veya e-devlet üzerinden sorgulanabilir.

Taşıt Kredisinde Kasko Yaptırmak Zorunlu Mu?

Trafik sigortası zorunlu, kasko sigortası zorunlu değildir. Kişiler trafikte araçlarının başına gelebilecek risklere karşı isteğe bağlı olarak yaptırabilirler. Fakat taşıt kredisi kullanımında kasko yapılması zorunludur. Kaskonun kredinin kullanıldığı bankadan yapılması şart değildir. Kaskoyu taşıt kredisini kullandığınız bankaya yaptırabileceğiniz gibi arzu ederseniz başka sigorta şirketine de yaptırabilirsiniz. Burada ki tek zorunluluk yapılan kaskonun kredi kullanılan bankaya ibraz edilmesi ve dain-i mürteinin kredi kullanılan banka adına çıkarılmış olmasıdır.

Kasko Bedeli Nasıl Belirlenir?

Sigorta Şirketleri Türkiye Sigorta ve reasürans Şirketler Birliği (TSB) ile araçların kasko değer listesi; modem, marka ve üretim yılına göre belirlenmektedir. Her ay güncellenen ve 15 yıllık araçların yer aldığı liste tüm araçların, markası, cinsi, modeli ve üretim yılı gibi kriterler göz önünde bulundurularak kasko bedeli belirlenir. Ses, iletişim ve görüntülü cihazlar ile standartların dışında olan ve standartların dışında olarak sonradan eklenen radyo, telefon, klima ve televizyon gibi cihazlar için kasko bedeli ayrıca hesaplanır.

Kasko Sigortası Çeşitleri Nelerdir?

Kasko sigortaları kapsadıkları teminatlar açısından dörde ayrılmaktadır.

  • Dar Kasko: Standart kaskodur. Ana teminat gruplarının sadece bir kısmını içerir.
  • Kasko: Ana teminatların hepsini içeren kasko türüdür.
  • Genişletilmiş Kasko: Teminatların hepsini içerir. Genel şartlara ek sözleşme ile teminat kapsamına dahil edilebilecek risklerin bir kısmı için de teminat verilebilecek kasko türüdür.
  • Tam Kasko: Tüm teminat grupları ile ek sözleşmeyle de teminata dahil edilen tüm riskleri içeren ve poliçeye dahil eden sigorta türüdür.

Kasko Sigortası Teminatları Nelerdir?

  • Sigortalı aracın başka bir araç ile çarpışması veya kaza yapması sonucu ortaya çıkan hasarlar,
  • Araç park halindeyken sürücünün kontrolü dışında araca hareketli veya sabit bir cismin çarpması ya da araç hareket halindeyken bir cisme çarpması sonucu oluşan hasarlar,
  • Üçüncü kişilerin kasıtlı veya kasıtsız hareketleri sonucu oluşan kazalar
  • Aracın yanması sonucu ortaya çıkan hasar,
  • Aracın ya da aracın parçalarının kimliği belirsiz kişilerce çalınması, çalınmaya teşebbüs edilmesi sonucu ortaya çıkan hasarlar.
Taşıt Kredisi ile Aldığınız Araç Pert Olursa Ne Olur?
Taşıt Kredisi ile Aldığınız Araç Pert Olursa Ne Olur?

Kasko Sigortası İle Trafik Sigortası Arasındaki Farklar Nelerdir?

  • Trafik sigortası araçların trafiğe çıkabilmesi için zorunlu olan bir sigorta türüdür. Kasko sigortası ise poliçe sahipleri tarafından araçlarını risklere karşı korumak için isteğe bağlı yapılan sigortadır.
  • Kasko sigortasının kapsamı trafik sigortasının kapsamından daha geniştir. Trafik sigortası aracı olası bir kazaya karşı korumaya alır. Kasko sigortası ise deprem, hırsızlık, yangın gibi doğal afetler ve çevresel faktörlere karşı da korumaya alır.
  • Trafik sigortası fiyatı yıllık olarak devlet tarafından belirlenir. Ancak kasko sigortası fiyatları araca özeldir. Aracın markası, modeli ve istenilen teminatlara göre değişmektedir.
  • Trafik sigortasında çıkan hasarlar limit dahilinde karşılanmaktadır. Verilen limit hasarın tamamını karşılamadığı durumlarda sigortalı geriye kalan masrafı kendisi karşılar. Kasko sigortalarında tüm hasarlar kasko firması tarafından karşılanmaktadır.

Taşıt kredisi ile alınan aracın kaza yapması ve pert olması durumunda öncelikle araç servise çekilir. Bu aşamada kullanıcıya düşen görev sigorta şirketine beş gün içerisinde bildirim yapmak