Merkez bankası tarafından hazırlanmış olan kripto para varlıkları üzerinde ne kadar farklı risklerin yer aldığına dair dikkatleri çekerken bir yandan da açıklaması sırasında çarpıcı ifadelere yer verdi. Bu ifadeler sırasında; “Yeni kripto varlık birimlerinin yaratılması (madencilik) olanağı yüksek elektrik tüketimine sebep olmakta ve bu da küresel ısınmayı artırmaktadır” sözleri ile dikkatleri çekti.
Merkez bankası tarafından hazırlanmış olan kripto raporu üzerinde varlıklarda meydana gelen riskler ile ilgili açıklamalarda bulunurken çarpıcı ifadeler ile dikkatleri çekti. “Yeni kripto varlık birimlerinin yaratılması (madencilik) olanağı yüksek elektrik tüketimine sebep olmakta ve bu da küresel ısınmayı artırmaktadır” tespiti ile konunun hassasiyeti hakkında çarpıcı açıklamalar geldi.
Ülkemizde şu an yerli ve yabancı kripto para satışlarının yer aldığı platformlar olarak 40a kadar çıkmış olduğuna dair ifadelerin yer aldığı rapor içerisinde 6 Mayıs 2021 tarihi itibari ile geçerli olacak Türk kökenli alım ve satımların yer aldığı platformlar üzerinde ortalama olarak 28 milyar TL civarında bir işlem olduğuna dair ifadeler ile yer alındı.
Gelen son dakika haberlerine bakılacak olduğu zaman kripto raporu üzerinde kripto varlıklarının avantajları ile beraber riskleri için de dikkatler aynı başlık içerisinde incelemeleri yapılırken ülkemizde kripto para platformları ile işlem hacimleri hakkında ilk kez somut verilerin paylaşılmış olması da dikkatleri çekti.
Rapora bakılacak olduğu zaman ülkemiz kökenli olarak işlemlerin yapıldığı kripto para varlıkları için alım ve satım platformlarına ek olarak bir yandan da küresel olarak yer alan platformlar üzerinde temsilcilerinin de ülkemizde faaliyet gösterdiğine dair ifadeler geldi. Ülkemizde faaliyetlerin devam edine platformlar üzerinde herhangi bir yerde kayıtlar tutulmamak ile beraber küresel olarak yer alan platformlar üzerinde yaklaşık olarak 40 platformun da faaliyetlerine devam ettiğine dair açıklamalar geldi. Kripto para işlem hacimlerine karşılık olarak 6 Mayıs 2021 tarihi ile itibari ile geçerli olacak şekilde gelinen son nokta için çarpıcı açıklamalar geldi.
Gelen açıklama sırasında yer verilen ifadelere bakılacak olduğu zaman; “Verilerine ulaşılabilen Türk kökenli alım satım platformlarında yaklaşık 28 milyar TL’lik işlem hacmi gerçekleşmiştir. En yüksek işlem hacminin gerçekleştiği alım satım platformları 11.1 milyar TL ile Paribu, 7.6 milyar TL ile BTCTürk ve 4.2 milyar TL ile Paritex olmuştur. Küresel platformlar üzerinden Türk vatandaşlarının işlem hacmi verilerine ulaşılamamakta olup bu işlem hacimleri de eklendiğinde toplam işlem hacminin 28 milyar TL’nin oldukça üzerinde olduğu düşünülmektedir. Binance, Huobi Global, Coinbase Pro ve Kraken dünyanın en önde gelen kripto varlık alım satım platformları olup Türklerin en çok işlem yaptığı platformlar oldukları tahmin edilmektedir.” İfadeleri ile dikkatler çekilmiş oldu.
Rapor üzerinde yer alan bilgilere bakılacak olduğu zaman birçok platform üzerinde günlük olarak yatırma ve çekme limitlerinin 1 milyon TL olarak aylık yatırma ve çekme limitlerinin de 5 milyon TL olacağına dair dikkatler çekildi. Rapor içerisinde yer alan detaylara bakılacak olduğu zaman kripto varlıkların avantajları ile beraber ne kadar risklerin yer aldığına dair de ifadelere yer verildi.
Oldukça kolay ve pratik bir şekilde işlemlerin yer aldığı kripto varlıklar üzerinde aslında her şeyin birçok farklı riskinin ve beraberinde getirmiş olduğu avantajları da anlattı. Bu kadar farklı avantajlar ile beraber risklerin değerlendirmelerinin yapılarak buna göre işlemler içerisine giriş yapmak gerektiği aktarıldı.