1986 yılından belediyeler tarafından toplanılan emlak vergisi her sene düzenli olarak mülk sahipleri tarafından ödenmektedir. Düzenli olarak ödenmediği takdir de her ay 1.6 faiz uygulanmaktadır. Bunun için de vatandaşlar emlak vergisi nereden ve nasıl ödenir sorusuyla karşılaşıyorlar. Her sene düzenli olarak belediyeler tarafından toplanan emlak vergisini ister tek sefer de ister iki taksite bölerek de ödeme yapıla bilinir. Sene de iki sefer ödeme yapılan emlak vergisinin ilk taksitini mayıs ayında ikinci taksiti ise kasım ayında ödenmektedir.
Emlak vergisi her sene tüm taşınmazlar üzerinden alınan vergiye emlak vergisi denir. Emlak vergisine bazı yerlerde varlık vergisi de denilmektedir. Bina ve arazi olmak üze iki tür emlak vergisi bulunmaktadır. Ülkemiz sınırları içerisin de bulunan tüm arazi ve binaların tümü 1319 sayılı kanun hükümlerine göre bina vergisine tabidir. Tüm vergiler gibi emlak vergisi de atlanılmaması gereken vatandaşlık görevlerinden biridir.
Emlak vergisi yıllık olarak tüm taşınmaz mallara sahip vatandaşlar tarafından ödeme yapılır. Ödeme yapacak olan vatandaşların öncelikle belediyelerin vermiş oldukları beyannameyi doldurmaları gerekir. Vatandaşların beyanname için başvurdukların da bina için ise yanların da tapuları, nüfus cüzdanı, kullanım izinlerinin fotokopileri yanlarında bulunmaları gerekir. Beyanname için de konutun bulunduğu adres, vergi numarası, ikamet adresi de belediyeye mutlaka beyanname almak için bildirilmesi gerekir.
Taşınmaz mala sahip olan tüm vatandaşların merak ettiği konular arasın da emlak vergisi ne zaman ödenir sorusu akıllara geliyor. Belediyeler tarafından belirlenen emlak vergisi taksitli veya tek sefer de belirlenen tarihler de ödeme yapılır. Düzenli olarak belediyeler tarafından tahsis edilir. Ödeme tek seferde yapılacağı gibi taksitlendirme yapılarak da ödeme yapılır. İlk taksitlendirme mart, nisan, mayıs ayların da yapılır.
İkinci taksit ise kasım ayın da yapılır. Ödeme için belediyelerin tahsis ettikleri beyannameleri doldurmanız gerekmektedir. Beyanname için başvurulurken tapu fotokopisi, nüfus cüzdanı fotokopisi ve bina ise kullanma izninin fotokopisi yanınızda bulunması gerekir. Konutun bulunduğu adres, vergi numarası da beyanname için bildirilmesi gerekir. Ödemeler konutun bağlı olduğu belediyelere ya da havale ile bankaların banka hesaplarına yapılabilir. Bunun dışında internet üzerinden de ödeme yapıla bilinir.
Vatandaş emlak vergisi borcu olup olmadığını öğrenmek istediğinde belediyelerden, e-Devlet sistemi üzerinden ya da Gelir İdaresi Başkanlığı’nın hizmet verdiği İnternet Vergi Dairesi’nden emlak vergisi borcu olup olmadığı sorgulamaları gerekir. Emlak vergisi taşınmasın bağlı olduğu belediyelere ödenmektedir. Ayrıca e-Devlet üzerinden emlak vergisi ile borcunuzu sorgulayabilirsiniz. Emlak vergisi borcunuzu daha kolay bir şekilde de ödeme yapabilirsiniz. Borcunuzu;
Gayrimenkul mallara ait tabuda belirtilen kişiler emlak vergisini ödemekle mükelleftirler. Ülkemizde çok sayıda kayıt dışı taşınmazlar bulunmaktadır. Bunun için noterde senet veya sözleşme imzalanmalıdır. Bu belgenin imzalandığı zaman kişinin vergi yükümlülüğü de başlamış olur. Miras yoluyla sahip olunan mallar üzerinde de benzer süreçler vardır.
İsminizin vasiyetnamede olması vergi yükümlülüğü altın da olduğunuzu göstermez. Vergi yükümlülüğü taşınmaz mala sahip olan kişinin vefat ettiği tarih itibariyle başlar. Taşınmaz malları birden fazla kişiye miras olarak kalır ise, vergi tutarını her yıl eşit olarak ödemek zorundalar.
Taşınmaz malın tapusuna sahip kişiler emlak vergisinden mükelleftirler. Bunun yanında aylık geliri dışında bir geliri olmaması, birden fazla konuta sahip olmaması gibi şartlara bağlı olarak ev hanımları, işsizler, engelliler bu vergiden muaftırlar.