Birçok Kişinin En Büyük Gideri Stopaj Nedir, Nasıl Hesaplanır? - Finans Trend - Finans Gündemi - Bitcoin ve Kripto Paralar - Canlı Borsa
  • YARIM ALTIN
    10.193,00
    % -0,52
  • AMERIKAN DOLARI
    34,2678
    % 0,01
  • € EURO
    37,2539
    % 0,37
  • £ POUND
    44,5735
    % -0,12
  • ¥ YUAN
    4,8131
    % 0,04
  • РУБ RUBLE
    0,3531
    % 0,45
  • /TL
    %
  • BIST 100
    9.006,55
    % 0,68

Birçok Kişinin En Büyük Gideri Stopaj Nedir, Nasıl Hesaplanır?

Birçok Kişinin En Büyük Gideri Stopaj Nedir, Nasıl Hesaplanır?

Stopaj günlük hayatımızda sık sık karşımıza çıkan, hayatımızın içerisinde yer alan ancak her ne kadar kelime olarak duyuyor olsak bile kavram olarak ne anlama geldiğini bilmediğimiz, açıklamasını yapamadığımız kelimedir. Burada da stopajın ne olduğunu, nasıl hesaplandığını ayrıntılı olarak anlatacağız. Böylece stopaj kavramını öğrenmenin avantajlarını da günlük hayatımızda yaşamaya başlamış olacağız.

Nedir Stopaj?

Anlaşılması en kolay yolu bir vergi çeşidi olduğunu bilmektir. Gelir olarak ya da kurumsal bir verginin olduğu durumlarda, yasaların belirlemiş olduğu çerçeve doğrultusunda, oranlarda göz önünde bulundurularak, mevcut tutar üzerinden, tutarın bir kısmının da garanti altına alınarak, işi gerçekleştiren kurum adına vergi dairelerine yatırılan vergi çeşitlerinden bir tanesidir. Burada daha çok karşımıza çıkan ise Maliye İdaresi’nin kendisini verginin alınması noktasında garanti altına almasıdır. Maliye İdaresi kendisini bu şekilde en kolay yoluyla garanti altına almaktadır. Devlet eli ile gelirin kaynağı neresi ise bizzat yerinden temin edilir.

Stopaj Vergisinin Amacı

Vergi çok geniş bir tanımdır ve vergi ödemeleri küçüklü büyüklü olabilmektedir. Burada amaç bizzat devletin elinin ön planda olması ve en küçük ödemelerin bile gözden kaçırılmadan, garanti altına alınarak yapılabilmesinin sağlanmasıdır. Aynı zamanda vergi gelirlerinin toplanması sırasında oluşmuş olan maliyetlerde azalış gösterir. Stopaj vergisinden elde edilen gelir, taraflara geçmeden kesildiğinden dolayı kişilerin kendi üzerlerinde vergi yükü hissetmelerinin de önüne geçilmiş olur. Vergi gelirlerinin hızlı bir şekilde yapılmasını sağlayan stopaj sayesinde tahsil edilecek miktarın enflasyondan etkilenerek değer kaybetmemesini de sağlar.

Stopaj Kesintisi Yapılan Ödemeler

Stopaj kesintisine ilişkin yapılan ödemeler “Gelir Vergisi Kanunu” kapsamında belirlenmiştir.
Genel olarak ise;

  • Kâr paylarından yapılan stopaj kesintisi
  • Gider pusulalarından yapılan stopaj kesintisi
  • Çalışan personele yapılan ücret ödemelerinden yapılan stopaj kesintisi
  • İş yeri kira ödemelerinden yapılan stopaj kesintisi
  • Serbest meslek ödemelerinden yapılan stopaj kesintisi olmak üzere beş başlık altında incelenir.

Stopaj Nasıl Hesaplanmaktadır?

Stopaj vergisinin hesaplanma şekli vergi ödemelerinin sabit olmaması nedeniyle, ödeme türü göz önünde bulundurularak, ödeme türü ne ise ona göre hesaplanmaktadır. Ancak önemli olan, genelde hataların yapıldığı kısım ise; stopaj vergisi hesaplanırken net tutar mı alınmalı, brüt tutar mı alınmalıdır?

Elbette stopaj vergisi hesaplanırken brüt tutarlar üzerinden hareket edilir. Stopaj vergisinin oranları “Gelir ve Kurumlar Vergi Kanunu” kapsamında belirlenmiştir. Kim “Ne kadar?”, “Ne Zaman?” vergi ödemesini yapacak hepsi kanun kapsamında net olarak belirtilmiştir. Ödeme tutarı ne ise stopaj vergisi de kanunda belirtilmiş stopaj oranın “Sosyal Güvenlik Kurumu” kesintilerinin düşürülmesinden sonra uygulanması yoluyla hesaplanır.