Bddk Nedir? - Finans Trend - Finans Gündemi - Bitcoin ve Kripto Paralar - Canlı Borsa
  • YARIM ALTIN
    9.735,00
    % 0,96
  • AMERIKAN DOLARI
    35,2068
    % 0,30
  • € EURO
    36,7672
    % 0,92
  • £ POUND
    44,3202
    % 0,70
  • ¥ YUAN
    4,8271
    % 0,50
  • РУБ RUBLE
    0,3413
    % 0,59
  • BITCOIN/TL
    3429978,349
    % 2,03
  • BIST 100
    9.724,50
    % -0,42

Bddk Nedir?

Bddk Nedir?

BDDK, Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu adının ilk harflerinin taksir edilmesi ile meydana gelmiştir. Sayısı 5411 olan Bankacılık Yasasında izin Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurulu’na verilmiştir.

Söz konusu yasanın 82 numaralı maddesinde ise “İçtimaiyat şirkete ait şahsiyetine malik olan ve finansal otonomiye ehil Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu oluşturulmuştur.” bölümü bulunur. BDDK nedir? BDDK’nın Vazifeleri nelerdir? BDDK ile ilgili, merak konusu olan bütün ayrıntılar için yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.

Merkez noktası Ankara olan Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu’nun yazı işleri, Bankacılık Tertipleme, Müdürlük ve teftiş etme heyetinden oluşmaktadır.

BDDK’nın Vazifeleri Nelerdir?

Bankacılık etkinliklerinin doğru bir şekilde uygulanması ve Banka oluşturulması adına evleviyetle Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu’ndan müsaade istemek gerekiyor. Yurt dışı ve yurt içi etkinlik izhar edecek olan bireylerin de bu kuruluştan müsaade istemesi gerekiyor.

Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu; bankaların teşekkül, faaliyet, aktarılma, kontrol, idare, likidasyon, bir araya getirme ve benzeri teftişlerine dair nitelikleri tertipler. Kredili tertibatın faal bir biçimde işlemesini sağlamak adına lüzumlu bütün hükümleri almakla mükelleftir.

Bu kuruluşta iş gören bireylerin bir başka vazifesi ise, bankacılık kanunlarının meydana gelmesini temin etmektir. Bununla birlikte çekişme ortamının eksiksiz temin edilebilmesi kadına bankanın zıt, verimkâr ve akılcı faaliyetleri ile mali piyasaları gözden geçirir.

Bddk Nedir?
Bddk Nedir?

BDDK Kısaltımının Açılımı Ne Manaya Gelmektedir?

BDDK kısaltımının açılımı, Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu manasına karşılık gelir. BDDK yani Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu; bankaların tertipleme, idare, teşekkül, likidasyon, aktarılma, bir araya getirme ve benzeri muamelatlarını erine getirmesine müsaade eden bir kuruluştur. BDDK, finansal piyasalarla ilgili yapılmış olan yeni tertiplemelerin ilişkili taraflar ile temasa geçerek kotarılmasını sağlar. Sonrasında bu konular üzerine yapacakları eylemler ve bulunacakları hamlelere dair fikir verir.

Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumunun Maksadı Nedir?

Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu’nun esas maksadı, Bankalar Kanununun tatbik edilmesini sağlamaktır.

Bankalar yasasının maksadı;

  • Tasarruf maliklerinin imtiyaz ve çıkarını muhafaza etmek
  • Finansal piyasalarda itimat ve devamlılık sağlamak
  • İktisadi iyileşmenin icaplarını tazmin etmek, kredi dizgesinin intizamlı bir biçimde işlemesini sağlamak, faaliyet, aktarılma, bir araya getirme ve likidasyon malumatlarının icra edilmesini sağlamak gibi maksatların yerine getirilmesini sağlamak gayesi ile Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu oluşturulmuştur.

Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu’nun Hakları Nelerdir?

Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu bir hüküm kuruluşu olarak tanımlanabilmektedir. Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu, bir tanesi birinci yönetici ve bir ötekisi ikinci yönetici olacak şekilde yekûn olarak yedi üyeden meydana gelir.

Sayısı 5411 olan bu yasanın 93 numaralı maddesi gereğince bu kurum, yasaların ve alakalı tüzüğün onaylamış olduğu izinler ihatasında mali piyasalarda itimat ve sürekliliğin garanti altına alınması, kredi düzeneğinin mazbut bir biçimde ilerlemesinin sağlanması, finansal iş kolunun kısa zamanda inkişaf etmesi, kısıntı yapan bireylerin ayrıcalık ve kârlarının gözetilmesine benzer birtakım vazifeleri vardır.

Siyasal holding şirketleri ve Bankalar ile yasalarda bulunan kararlar gizli kalmak kaydı ile mali kiralama firmaları faktoring ve mali kiralama firmalarının idare, örgüt yapısı, ayrılamaz, likidasyonu tertiplemek ve pay takası gibi işlem ve işleri denetlemek ve yürütmek bu kuruluşun birincil vazifeleri içerisinde bulunur. Bankacılık işlem ve işlerinin tam olarak bir nizam halinde idare edilmesini sağlayan Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu, bununla beraber bütün faaliyetlerin kaidelere tam olarak uygun bir biçimde yürütülmesini de sağlıyor.