Bazı borçlar için yeniden yapılandırma yapılacak! Yapılandırılacak borçlar belli oldu… - Finans Trend - Finans Gündemi - Bitcoin ve Kripto Paralar - Canlı Borsa
  • YARIM ALTIN
    9.702,00
    % 0,41
  • AMERIKAN DOLARI
    35,1669
    % -0,20
  • € EURO
    36,7864
    % 0,22
  • £ POUND
    44,2846
    % -0,03
  • ¥ YUAN
    4,8155
    % -0,19
  • РУБ RUBLE
    0,3526
    % -0,35
  • BITCOIN/TL
    3370259,653
    % -3,21
  • BIST 100
    9.949,01
    % 0,33

Bazı borçlar için yeniden yapılandırma yapılacak! Yapılandırılacak borçlar belli oldu…

Bazı borçlar için yeniden yapılandırma yapılacak! Yapılandırılacak borçlar belli oldu…

17 Kasım 2020 tarihi içerisinde yürürlüğe girmiş yapılandırma kanunu ile beraber henüz daha 6 ay bile geçmeden devlete ait olan borçlar için ikinci bir yapılandırma kanun teklifi yapıldı. Bu teklif TBMM tarafına sunuldu. Yeni teklif içerisinde yer alan detaylara bakılacak olduğu zaman matrah ve vergi artırım durumlarından ötürü çek, senet, kredi borcu ödemesi yapanlar için sicil aflarına yer verildi.

Borçlarda yapılandırma süreçleri için torba kanun teklifi ile AKP millet vekili Vedat Demiröz ile arkadaşlarını imzası ile TBMM başkanlığına teklifin sunumu yapıldı. Teklife bakılacak olduğu zaman 30 Nisan 2021 tarihi içerisinde önceki süreçlere ait olarak yer alan vergi ve prim borçları ile beraber idari para cezalarının yanı sıra gecikme faizleri adına yeniden yapılandırma süreçleri gelecek. Üst kurullar tarafından verilecek idari para cezaları ile beraber sigara yasakları ve korona virüs süreçlerine uygun olarak gelen yasaklar için uygulanan para cezaları yapılandırma dışı kalacak.

Hazine ve maliye bakanlığı bakanlığının yanı sıra Ticaret Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu, il özel idareleri, belediyeler, Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı kapsamında yer alan tüm borçlar için yapılandırma süreçlerine dahil edilecek. Borçlar için gelen gecikme faizleri için yurtiçi üretici fiyat endeksi yani Yİ – ÜFE durumları da baz alınacak ve hesapların tutarlarının ödenmesi söz konusu olacak.

Motorlu taşıtlar vergisi, trafik cezası ve köprü otoyol geçiş ücreti borcu durumları karşısında hesaplamaları yapılan tutarlar için yüzde 10 tutarlarının ödenmesi karşısında söz konusu olarak yer alan taşıtların araç muayenelerinin yapılması söz konusu olacak. Kasım ayı içerisinde yapılandırma süreçlerinde kanunlarının farklı bir şekilde kesinleşmesi borçlar haricinde ihtilaflı bir şekilde yer alan aşamalar için ya da henüz inceleme sırasında işlemleri tamamlanmamış borçlar da yapılandırma süreçlerine dahil edilecek.

Yapılandırma borçları için 3 yıllık süreç içerisinde 18 eşit taksit ile ödemeleri yapılabilecek.

Matrah ve vergi artırımları olanlar için af…

Gelir ve kurumlar vergi matrah arttırması yapanlar için artırım yaptıklarına dair yıllar içerisinde vergi incelemeleri yapmayacak ya da daha sonra vergi borcu olanlar için ek bir şey olmayacak. Matrahları 31 Ağustos 2021 tarihine kadar 2016 ila 2017 yılları içerisinde ortalama olarak yüzde 30, 2018 yılı için yüzde 25, 2019 ila 2020 yılları için yüzde 20 oranlarının altında yer almayacak şekilde artmasını yapanlar için yararlanma hakları verilecek. Artırılmış olan matrah yüzde 20 oranlarında vergilendirilmesi yapılacak. Bir yandan da herhangi bir vergi alınması söz konusu olmayacak. İlgili olan yıllar içerisinde beyanname ile vergilerini zamanında vermiş olanlar için de yüzde 15 oranlarında vergi alınması söz konusu olacak.

Katma değer vergisi mükellefi olanlar için de her bir vergilendirme dönemleri için verilen beyannameler içerisinde KDV oranı yıllık toplamlar üzerinden 2016 ile 2017 yılları için yüzde 3 oranında, 2018 yılı için yüzde 2,5, 2019 ila 2020 yılları için de yüzde 2 oranlarından daha az olmayacak şekilde vergileri 31 Ağustos tarihine kadar beyan etmeleri söz konusu olursa incelemeler söz konusu olmayacak.

Gelir ile kurumlar vergileri mükellef olan işletmeler üzerinde mevcut olduğu durumlarda kayıtlarda yer almayan emtia, makine, teçhizat ile demirbaşlar rayiç bedelleri olarak da vergi dairelerinde bildirimleri olmayacak şekilde kayıtları yapılacak. Tüm süreçlere dikkat edilerek adımların atılması ve buna göre bir yol belirlenmesi uygun bir adım olacak.