İngilizce açılımı Organisation for Economic Co-operation and Development olan örgütün Türkçe karşılığı Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü veya İktisadi İşbirliği ve Gelişme Teşkilatı şeklinde tanımlanabilir.
Kısaca Oecd olarak bilinen bu kuruluş, uluslararası ekonomik kuruluşlar içerisinde yer alır. 14 Aralık 1960 senesinde bazı ülkeler tarafından imzalanmış olan Paris Sözleşmesi’ne dayalı olarak 1961 senesinde faaliyetlerine başlamıştır. İkinci dünya savaşı sonrası Avrupa’nın Marshall Planı doğrultusunda yeniden yükselişini hedeflemiştir.
Avrupa Ekonomik İşbirliği Örgütü olarak bilinen ve kısaltması Oeec olan örgütün yeniden vücut bulmuş hali olarak tanımlanabilir. Oecd nedir? sorusuna yanıt verirken örgütün kuruluş şeklini baz almak önemlidir. Avrupa Ekonomik İşbirliği Örgütü içerisinde yer alan ülkelerin yanı sıra ABD ve Kanada ülkelerinin katılımı ile oluşan Oecd, Marshall Planını’nın uygulanmasını hedef alır. Kuruluşun merkezi Frana ülkesinin başkenti olan Paris’tir. Paris üzerinden Avrupa’nın tüm ülkelerine yayılan geniş bir alana ve yetkiye sahip olan örgüttür.
Oecd kuruluşunun içerisinde yer alan ülkelerin neredeyde tamamı Avrupa ülkelerinden oluşur.
Kuruluş içerisindeki ülkeler;
Kuruluşun kendi tüzüğünde belirtilmiş olan amaçlar;
Hemen her ülkenin ekonomik durumunu ölçerek rapor yayınlayan Oecd, Imf gibi çeşitli önerilerde bulunur. Üye ülkelerin Oecd tarafından yayınlanmış olan raporları dikkate alması kendi kanaatinde olup, ekonomik refah seviyesinin en üste çıkması için uğraşan bir kurumdur.
Türkiye de dahil olmak üzere pek çok ülkenin ekonomik raporları Oecd’nin web sitesinde yer alır. 2019 yılında Türkiye başlığı altında yayınlanan Oecd raporu, ekonomiye ait öngörüleri listelemiştir. O dönemde yayınlanan raporda hükümet teşviklerinin piyasayı tahmin edildiğinden daha fazla canlandırdığı kaleme alınmıştır.
Türkiye haricinde diğer üye ülkelerle ilgili de birçok rapor yayınlayan Oecd, 2019 yılı içerisinde ülkelerin bir sonraki dönemlerde büyüme tahminlerine yer vermiştir. Buna göre;
2018 yılında meydana gelen küresel çaplı kriz sonrası ülkeler içerisinde yaşanan büyümenin risklerine de dikkat çeken Oecd, yayınladığı raporda tüm ayrıntılara yer vermiştir. Küresel büyüme ve ülkelerin kendi içlerindeki ekonomik büyümelerinin oransal açıdan değerini gösteren birçok grafik web sitesinde yer alır.
Ülkelere ekonomik büyümelerinde öngörüleri ile katkı sağlayan kuruluş, aynı zamanda insan hakları konusunda da ülke yönetimlerine direktiflerde bulunur. Oecd’nin bu zamana kadar öngördüğü büyüme ya da küçülme oranlarında birebir olmasa da benzer durumlar yaşanmıştır.