Çalışmayan ve doğum yapmış annelere devlet tarafından belirli bir miktar yardım parası ödenmektedir. Bu durum 2015 yılında çıkan bir yasayla karara bağlanmıştır ve o yıldan bu yana da uygulanmaktadır. Ayrıca yalnızca çalışmayan değil, aynı zamanda çalışan anneler de bu yardım parasını alabilirler. Peki, bu yardım parasını almak için yapılması gerekenler nelerdir?
Yardım parası başvurusu için Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nca bir dilekçe hazırlanmıştır. Anneler ya da yakın bir akrabaları bu dilekçeyi doldurarak başvuru yapabilirler. Başvuru illerde yaşayanlar için bakanlığa ya da Sosyal Hizmetler Müdürlüğü’ne yapılır. İlçelerde yaşayan anneler ise başvurularını Kaymakamlık aracılığıyla yapabilirler.
Ödenen miktar, doğan çocuğun ailenin kaçıncı çocuğu olduğuna göre değişkenlik göstermektedir. Kanunda belirtilen rakamlara göre doğacak olan ilk çocuk için 300 TL yardım parası ödenmektedir. Yardım parası ikinci çocuk için 400 TL, üçüncü ve daha sonraki çocuklar için ise 600 TL olarak belirlenmiştir.
Doğum yardım parası alacak annelerin çok büyük bir hazırlık süreci yaşamasına gerek olmaz. Tek yapmanız gereken aşağıda sizden istenen evrakları götürmeniz:
Doğum yardım parası almak isteyen anneler, hazırlamış oldukları bu iki evrakla yardım başvurusunda bulunabilirler.
Eğer yapılan başvuru kabul edilirse, doğum yardım parası ödemeleri PTT üzerinden yapılmaktadır. Yapılan bu yardımın anneler tarafından bizzat alınması gerekmektedir. Ödeme, PTT dışındaki herhangi bir banka ya da kurum aracılığıyla yapılmaz.
Çalışan anneler başvurdukları takdirde süt parası ya da emzirme ödeneği alabiliyorlar. Bu yardımı alabilmek için annenin ya da eşinin sigortalı olması şartı bulunmuyor. Süt parası ya da emzirme ödemeği ödemeleri, 2020 yılında 202 TL olarak belirlenmiştir. Bu konuda daha detaylı bilgi Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı web sitesi üzerinden alınabilir.