Kasko aracın çalınması, kaza yapması gibi oluşabilecek zararları güvence altına almak için yapılan sigorta sözleşmesidir. Kredi çektiğiniz banka borcunu güvence altına almak için kaskoyu zorunlu tutmuştur.
Kredi çekerken her ne kadar zorunlu gibi gösterilse de bankadan kasko yaptırmak gibi zorunluluğunuz yoktur. Çoğu banka müşterilerine kredi verirken kaskonun kendilerinden alınmasını isterler. Bazı bankaların çalıştığı sigorta şirket sayısı az olduğu için detaylı fiyat araştırması yapmadan siz müşterilere normal fiyatından yüksek Kasko fiyatı teklifinde bulunuyorlar.
Kredili araç alımında kasko yaptırmak zorunludur. Kredi taksitleri bitene kadar taşıtın başına bir şey gelmesi ihtimaline karşı Kasko yapılmalıdır. Banka aracın kazaya karışması ve kullanılamaz hale gelmesi durumunda direk sigorta şirketiyle muhatap olur ve kredinin kalan taksitlerini sigorta şirketinden tahsis eder.
Kaskonun kapsadığı Durumlar
Kasko, aracın çalınması, yanması, çarpması gibi durumları kapsar. Eğer araçta hasar söz konusuysa hasar sigorta şirketi tarafından ödenir. Sigorta şirketi Kasko için araçlara farklı bedellerde teklifler sunabilir. Kasko bedeli, taşıtın markasına, modeline, üretim yılına göre değişir.
Terör, doğal afet gibi durumlar dahil edildiği zaman kasko poliçesinde fiyatlar yükselir. . Kaskosuz araçla kaza yapılırsa ve sürücü kusurlu ise tüm hasar araç sahibi tarafından ödenir. Eğer kazaya başka bir araç da karışmış ise diğer aracın masrafı kusurlu aracın sigortası tarafından ödenir.
Kasko Sigortası Süresi ve Başlama Zamanı
Kasko sigortanızın süresi poliçe yaptığınız günden itibaren başlar. Eğer taşıt kredinizi kredi kartı ile ödeme yapıyorsanız peşinatı ödediğiniz günden itibaren Kasko süreniz başlar ve süresi 1 yıldır. Kasko Türkiye sınırları içerisinde geçerlidir.
Araç Değişikliğinde Kasko Aktarma
Eski aracınızı satıp yeni araç almayı istediğiniz zaman sigorta durumunuzda bir değişiklik olmadan aktarma yapabilirsiniz. Fakat kasko için aynı durum geçerli değildir. Çünkü sigorta poliçesinde fiyat sürücüye göre değişirken kasko poliçesinde aracın fiyatına göre değişir.
Kasko Yaptırmadan Araç Kredisi Alabilir miyiz?
Bazı bankalar Kasko yaptırmadan kredi vermemektedir. Kasko yaptırtmadan kredi veren bankalarda faiz oranlarında ve ödemelerde büyük değişiklikler yapmaktadırlar. Çoğunlukla müşteriler yüksek faiz ödemektense Kasko yaptırmayı tercih etmektedir.
Kasko Çeşitleri
Sigorta şirketleri kasko işlemini yaparken kapsamlarına ve verilen teminata göre farklı kasko yapmaktadırlar. Kasko çeşitleri kapsamlarına göre aşağıdaki gibidir.
- Dar Kasko, teminat gruplarından bir kısmını içerir.
- Kasko, teminatların hepsine verilen isimdir.
- Genişletilmiş Kasko, teminatların hepsinin ve genel şartlarda ek sözleşme ile risklerden bir kısmı için verilen teminattır.
- Tam Kasko, ana Teminatların hepsini içeren ve ek sözleşme içeren risklere karşı verilen kapsamlı kaskodur.
Kaskonun kapsam alanı genişledikçe riskte artacağı için fiyatı da artacaktır. Araç hangi teminatla güvence altına alınmış ise sadece o durum için ödeme yapılacaktır. Bu yüzden fiyat da hepsinde farklılık gösterir. Aracınız kredili olmasa bile tüm riskler göz önüne alınarak yukarıdaki kasko türlerinden birini yaptırmalısınız.